Basmanny

6. Offices

9. Reconstruction

Concepts

2016

The building, prior to reconstruction, was a typical piece of Soviet industrial architecture: a stark mass-produced factory building.

The reconstruction project was largely based on the original design which was later to be altered and readapted in accordance with the building’s new functions. In terms of the new functions’ implementation, the factory building was divided into four blocks: coworking spaces and commercial zones comprising a large open gallery (ground floor to the 2nd floor), offices (3rd floor to the 4th floor), open below office spaces (5th–6th), apartments with roof access and a winter garden (7th–8th) .

The ground floor gallery was a multi-purposed open three-storey space where restaurants, cafes and shops adjoined a coworking area. All three levels of the gallery space were united by a unified floor-to-ceiling glazing that also turned the gallery into a large showcase and opened it to the city, drawing the passers-by in and rendering the whole building framework lighter.

The original exterior finishes (bland ceramic tile panels) were replaced by modern ones but from the same colour palette. The façade was dressed in manifold glass varieties: transparent, frosted, back-painted, embellished with silk-screen printing and color inserts.