Voronezh

New wing for a family medical center

1. Public buildings

2. Public interiors

Concepts

2015

The new building of the private clinic in Voronezh is engaged in a constant dialogue with an old one: they are connected, both physically and symbolically, through recurrent façade elements and materials (red brick), shared outside public space and an overground passage connecting both buildings.

The construction footprint is relatively small which made the new building grow taller and its narrow, elongated form gave more space for the shared courtyard between the old and the new pavillions of the clinic. The building is divided lengthwise into two parts, equal in size but bearing different functions, which is reflected in different designs of the front and the rear façades. Horizontally, it is also “sliced” into identical sections, each having a spacious atrium filled with natural light. These split-level lounges for patients awaiting appointments serve as an “antidote” to endless grim corridors, signature to most post-soviet clinics.

The Western façade is brick-clad, with square and occasionally round windows, modest in size and realigned on a regular grid, while the Eastern one is glass-enclosed and exposing the machinery of the building: the lounges, the panoramic lift and open concrete-framed staircase.